PRK - air suam yang bakal menggelegak

PRK - air suam yang bakal menggelegak


Bismillahirrahmanirrahim..

Pilihan Raya Kampus atau dalam kata pendek PRK adalah satu acara penting setiap tahun untuk melantik perwakilan pelajar dari setiap kuliah untuk memenuhi kerusi Majlis Perwakilan Pelajar. Saban tahun kita akan melihat rentak dan rencah menifesto yang dibawa kehadapan wakil yang masing-masing memikirkan tentang kebajikan pelajar. Selalunya ada dua entiti yang terkenal bila sahaja di sebut tentang PRK dan entiti tersebut wujud hampir di setiap Universiti di dalam negara kita. Dua entiti utama ini Pro M(Pro Mahasiswa) dan Pro A(Pro Aspirasi) dan pihak yang tidak termasuk dalam golongan ini di gelar BEBAS.

1.MINGGU AKHIR MPP

Bila sahaja sesebuah Majlis Perwakilan Pelajar sudah sampai ke minggu-minggu akhir. Mulalah promosi mengenai PRK naik. Poster-poster mengingatkan PRK akan kembali tidak lama lagi akan mula dilihat. Bagi wakil-wakil pula pungutan suara dan survey mula dilaksanakan untuk meneliti serta menganalisa kehendak @ kemahuan pelajar dilingkungan kuliah mereka. Di Universiti selalunya akan ada dua golongan pelajar, Golongan pertama golongan yang ambil tahu dan berperan serta dalam isu dalam kampus dan golongan yang kedua adalah mereka yang tidak kisah dengan isu yang berlaku disekitar kampus. Bila minggu PRK bermula golongan yang pertama inilah yang akan mula rancak meneliti perjalanan calon serta memberi kritikan atas menifesto yang dikeluarkan dan yang paling pasti mereka inilah golongan yang akan keluar mengundi di hari pengundian.

2. SUARA KETIGA

Sejak kebelakangan ini medium perhubungan sosial seperti facebook, twitter telah menjadi medium perhubungan anak muda dari pelbagai latar belakang dan pengajian. Sehinggakan tercetusnya arab spring itu adalah dari penyatuan anak muda di medium perhubungan sosial itu sendiri. Saya fikir tidak salah untuk menyuarakan pendapat mahupun mengkritik tetapi perlulah dengan cara yang betul dan dengan beradab. Melatih diri menulis, menggubah ayat itu perkara yang baik bukan? tetapi sekiranya kita menulis dan meletakkan fitnah itu perkara yang dimurkai Allah bukan? jadilah pemikir dan penulis yang menulis dengan sederhana. timbang tarakan perkara yang ingin dikritik serta jangan masukkan kepentingan peribadi mahupun mana-mana pihak dalam menyuarakan pendapat. Islam telah memberikan garis panduan yang terbaik dalam melaksanakan sesuatu perkara, kita manfaatkan sehabis baik dan elakkan mencetuskan pergaduhan.

3. air suam bakal menggelegak
Bermula dari saat ini sehingga ke hari terakhir MPP menabur bakti di bumi universiti tahap menyedarkan pelajar tentang kehadiran PRK ibarat air yang sedang dimasak berada di dalam tahap suam dan pabila sudah dekat nak masak akan menggelegaklah air itu dan kemudian akan sejuk semula bila semua berakhir. Saya harapkan agar kepanasan dan kehangatan, semangat yang jitu tidak hanya wujud tatkala durasi PRK sahaja tetapi seharusnya berterusan. Sikap cakap dan buat itu perlu diimplimentasikan karna itu yang diharapkan dan bukan hanya cakap tanpa perbuatan. Saya juga berharap gedung ilmu ini digunakan sehabis baik untuk diskusi ilmu, perdebatan sihat serta pusat pembentukan pemikir baru bukan hanya pentas belajar politik semata-mata. Tidak salah saya fikir untuk kita berpartisan tetapi bila mana masuk dilingkungan pusat ilmiah adalah lebih molek sekiranya kita bersikap non partisan dan berfikir secara kritis dan kreatif. Jika sekarang Universiti tempat persediaan wakil-wakil baru dunia politik dan kurang penghasilan pemikir-pemikir ummat.


4. Pesanan buat pelajar
Dalam kita menjadi pelajar kita perlu juga ambil tahu perkara yang berlaku disekitar kampus kita khususnya fakulti yang kita berada. Sekiranya pilihanraya kampus itu berlansung harapnya anda sebagai yang berhak mengundi, mengundilah kerana anda rasa calon tersebut layak menjadi wakil anda dan boleh membawa suara anda ke pihak atasan . Jangan biarkan sebab pengundian anda itu kerna disuruh segelintir pihak dan mungkin juga atas dasar mengikut.


Akhir kalam, PRK itu medium melahirkan pemimpin dan wakil pelajar bukan tempat mendidik pemikiran politik... Selamat datang Pilihan Raya Kampus!

diambil asli dari momentumuiam.blogspot.com

Setahun di UIAM

assalamualaikum..

lama aku dah x bertulis kat blog...
kadang2 ramai gak yang meminta aku mengemaskini blog tapi mungkin aku bukan jenis orang yang suka menulis sesuatu dengan panjangnya..cukup sekadar orang tahu apa yang aku ingin sampaikan...

pejam celik pejam celik je dah setahun aku berada di uia....
365 hari penuh suka duka
8760 jam penuh dengan ketenangan dan ketegangan
525600 minit penuh dengan impian dan kenangan

Jika aku kenang kembali setahun aku belajar di UIAM dan menjadi pelajar senibina..banyak perkara yang aku belajar apatah lagi tentang kehidupan, persahabatan dan kenangan..jadi lebih baek aku bercerita mengikut sem...

SEM 3 2008/2009
hari pertama aku ditempatkan di gombak ini adalah di mahalah ruqayah..walaupun mahalah baru tapi jauh dari kelas..tiap hari aku ke kelas dengan berjalan..nak nek bas segan r pulak tengok penuh ngan kaum hawa..hehe..dan kadang2 aku menumpang afif tuk ke kelas sebab masa x mengizinkan... subjek yang aku amek adalah subjek agama bagi budak KAED iaitu QSBE(quran sunah in built environment) dan satu lagi adalah subjek wajib u iaitu BM...bersama cikgu Roslimna memang menyebabkan kelas kami penuh dengan cerita-cerita dari beliau..pada sem nie jugak r aku mempunyai masa tuk berjalan2 mengenal kl..

sambungan sem seterusnya akan ku ceritakan nnt...

Songkok dan Penghinaan

Baru2 ini rakyat johor telah kehilangan Sultan apabila Sultan Iskandar telah mangkat pada malam 22 januari dan berlakulah upacara pemakaman baginda..
dan sekarang selama seminggu, kami rakyat johor dikehendaki berkabung dengan memakai songkok beserta lilitan kain putih 2 inci bagi lelaki islam manakala tudung putih bagi wanita islam dan bagi yang bukan beragama islam terdapat beberapa cara untuk mereka..
aku tidak terkecuali untuk memakai songkok beserta kain putih itu..
dari penglihatan aku, aku rasa terdapat hikmah dari perkabungan ini..Ini kerana aku melihat ramai lelaki yang memakai songkok di merata2 tempat hattakan penyapu samapah pun sekali..tetapi apa yang aku boleh rasai adalah bagaimana kalangan perempuan yang tidak pernah memakai tudung unutuk suatu masa yang lama boleh memakai tudung atau skarf walaupun ala2 mak datin kan..tetapi mungkin ini adalah salah satu cara yang membolehkan mereka tertarik semula untuk memakai tudung...Semoga Allah memberikan hidayah kepada mereka...
Beberapa hari selepas itu, aku terbaca pula mengenai kes penghinaan terhadap sultan dan ini bagi aku amat memalukan kerana ayat yang digunakan amatlah tidak sesuai bagi org yang sudah meninggal...
Apa yang menyebabkan mereka sanggup menulis sedemikian rupa??
Aku doakan agar tiada pihak lain yang sanggup mencerca org yang sudah meninggal lagi2 bagi seorang sultan
p/s: sokong cadangan dr.mahathir untuk mengadakan kelas pembinaan karakter...

jom lakukan kebaikan..

1) apa itu tanggungjawab sosial??
2) bagaimana ingin melakukan tanggungjawab sosial??
3) bila boleh dilakukan tanggungjawab sosial??
4) kenapa perlu dilakukan tanggungjawab sosial??
terdapat sebuah cerita di zaman dahulu yang mana seorang sultan
telah berfikir tentang bila akan datangnya kejatuhan sesuatu zaman
atau merudumnya sesuatu prestasi dalam sesuatu bandar..
maka, sultan itu bertanya kepada salah seorang cerdik pandai pada mas itu...
lalu,cerdik pandai itu pun memberitahu bahawa sesuatu zaman itu akan menuju ke zaman kejatuhan apabila SIFAT KEAKUAN ITU MENEBAL dan TIADA SIFAT KASIHAN ANTARA SESAMA INSAN DAN MAKHLUK...
kita tidak perlu menjadi papa kerana menderma tetapi lakukanlah sesuatu kebaikan untuk masyarakat yang semakin jauh dari tuhan dan agama...
agama itu adalah sesuatu untuk dijadikan pegangan,
bukan sekadar hanya diatas kertas

1 sekolah 1 malaysia..

Baru-baru ini hangat diperkatakan tentang satu malaysia..
aku beranggapan tajuk ini telah banyak diperkatakan dan dihebahkan di muka2 akhbar sebelum ini terutamanya oleh ahli2 politik..
tetapi,apabila cadangan ini di angkat semula oleh ilmuan,maka kita dapat lihat tajuk ini sedang hangat dibincangkan..
aku sebagai seorang rakyat malaysia amat menyokong seratus peratus cadangan mewujudkan hanya satu aliran sekolah atas sebab2:-
a)tidak perlu ada 2 atau lebih sistem pembelajaran jika seseorang itu menetap di atas satu tanah dan perlembagaan yang sama.
b)hanya dari semangat setiakawan antara kaum yang dipupuk dar kecil dapat membentuk satu perpaduan yang utuh kerana apabila dari kecil seseorang itu diajar untuk sanggup berkongsi antara sesama mereka, sikap ini akan berterusan sehingga mereka dewasa.
c)satu aliran mampu bukan sahaja meringankan beban kerajaan malah memudahkan kerajaan memberikan infastruktur yang sepatutnya.
tetapi.......................
a)adakah guru2 kita sudah bersedia kearah itu?ikhlas dari aku bahawa guru2 kita masih tidak bersedia kearah itu...Lihat sahaja sewaktu mereka makan di kantin...adakah mereka bersedia untuk makan semeja antara Melayu,Cina dan India..
b)adakah rakan2 sebangsa kita sanggup mengetepikan ego bangsa mereka yang meletakkan bahasa ibunda mereka ataupun bahasa inggeris melebihi dari bahasa kebangsaan kita iaitu Bahasa Malaysia untuk digunakan dalam sistem persekolahan..
c)adakah kerajaan sanggup menyediakan satu sukatan pelajaran yang mampu untuk membentuk jiwa 1 Malaysia yang utuh di hati semua pelajar di negara ini tanpa melibatkan suatu dominasi yang besar didalam aspek agama dan bangsa demi membina satu Malaysia.

31 juta....kemana arah tujunya??

Baru tadi aku terbaca berita dari Bernama yang kerajaan akan menyediakan sejumlah RM31 juta untuk membantu rakyat termiskin..
Tidak dinafikan kerajaan banyak membantu golongan-golongan ini bagi meneruskan kesinambungan hidup mereka tetapi jika kita lihat kembali bahawa pertolongan kerajaan itu sepatutnya bersifat sementara iaitu dalam erti kata lain, sepatutnya bilangan golongan yang menerima bantuan ini berkurangan dari tahun ke tahun.
Adakah kerajaan hanya memberi ikan untuk dimakan dan disuap tiap waktu, bukan pancing ikan yang mampu memberikan mereka ikan sepanjang hidup mereka?
Adakah kerajaan mempunyai suatu dasar yang tetap dalam membantu golongan ini atau hanya kerajaan mengagihkan kepada pihak ini wang dan bukan kemahiran yang boleh membantu mereka meningkatkan taraf hidup mereka?
Dasar yang kukuh dan juga pemantauan rapi dapat membantu golongan ini dalam memperbaiki taraf hidup mereka di samping memindahkan kos tanggungan mereka kepada orang yang lebih memerlukan..

skim cepat kaya..

aku telah membaca berita dari Kosmo pada hari selasa lepas..
tajuknya adalah berkaitan penangan skim cepat kaya..
terdapat beberapa persoalan yang boleh ditimbulkan..
Kenapa seseoranng itu boleh melabur dalam skim yang menjanjikan pulangan yang tidak masuk akal?
Apa yang menyebabkan seseorang itu sanggup melaburkan kesemua duit mereka sehingga mencecah RM 60000 seorang?
Adakah rakyat malaysia terlalu materialistik?
tidak dinafikan bahawa duit boleh membawa kebahagiaan..
tetapi disamping itu, dalam duit itu juga penuh dengan sifat tamak dan haloba..
Bukankah sedehana itu suatu amalan yang dituntut..